Contemporan sau modern? Industrial sau tradițional? Copleșitoare alegere.

Designul interior cuprinde o plajă întinsă de forme și formule, uneori clar distincte, alteori presărate cu diferențe subtile. Deși fiecare se prezintă cu o ținută, un finisaj și o experiență proprie, toate trebuie să dispună de șansa de a conferi spațiului un capitol unic de inspirație, istorie și țel creator. Acest articol are menirea de a îndepărta orice urmă de confuzie și de a-ți răspunde la toate întrebările legate de variatele stiluri de design interior.

Modern

Arhitectura și designul modern, incluzând aici interioarele, reprezintă un termen generic pentru stilurile unite de o intenție comună – celebrarea materialelor, tehnologiei și compoziției prin autenticitate, transparență și eficiență.

Inspirat de curentele artistice care îl precedă, stilul modern, născut în apusul sec. XX, a reinventat relația omului cu spațiul și estetica acestuia.

Dacă o clădire reprezenta mai mult o geometrie locuibilă, de acum ea va avea semnificația unei structuri însuflețite.

Interioarele moderne sunt deci, un complex de amenajări funcționale, compoziții integrate cu grijă, claritatea în linii și articulații. Inerenta materialitate a formei este o parte integrantă a limbajului stilistic aici, ca o emfază a simplității vizualului și funcționalului.

Mid – Century Modern

Subcategorie a stilului modern, acesta a câștigat popularitate în vecinătatea efectelor celui De-Al Doilea Război Mondial. Cu ecouri din mișcarea Bauhaus, această ramură a designului interior modern se distinge prin folosirea fidelă a culorilor, a liniilor ferme, ușor ondulate, a dialogurilor interactive cu natura și mediul înconjurător. Aici, accentul este pus pe întărirea conexiunilor interumane, spațiul fiind privit dincolo de o carcasă funcțională, transpus ca pânză pentru ideologii sociale și personale ce prezidau umanitatatea postbelică.

Interioare planificate generos deschid cu încredere spații comune; paleta de culori fluctuează organic între tușe de portocaliu, galben, verde și maro.

Minimalist

Adus în lumina reflectoarelor de curentul artistic minimalist al anilor ’60 – ‘70 și inspirat de designul tradițional japonez și filozofia Zen, interioarele minimalistice exprimă conceptul modernismului cu o exigență aproape puritană. Reducând și readucând totul la bază, minimalismul ne oferă o perspectivă nud a esteticii ce se sprijină exclusiv pe eficacitatea designului. Liber de orice înveliș și distracție, interioarele minimaliste sunt menite să maximizeze impactul vizual, utilizarea spațiului reprezentând un scop fundamental. Motivele și elementele sunt reduse la strict, sumar, cu spații de depozitare bine camuflate, versatile, jucând atent și tacit rolul lor. Culorile sunt explorate în tonuri cuminți, așezate, cu un accent, maxim două în centrul scenei. Repetabilitatea și mișcarea liniilor, precum și generoasa introducere a luminii naturale, păstrează aceste interioare luminoase și dinamice.

Scandinavic

Asemeni ideologiei moderniste, designul scandinavic îmbrățișează ideea simplității și funcționalității, adăugând paletei și componenta: accesibilitate.

Stilul scandinav a înflorit în anii ’50 în țările nordice – Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia, Islanda, mișcarea țintind un echilibru între eficiența minimalistă și căldură, familiaritate. Caracterizat de spații luminoase, materiale organice, ornamente simple, naturale, cu o paleta coloristică modestă, cufundată preponderent în alb și negru sau culori neutre, ocazional îndrăzneț prin scurte accese vivace. Siluetele și contururile mobilierului sunt rotunjite și sinuoase, iar împreună cu texturile naturale creează o atmosferă intimă și relaxată.

Industrial

Interioarele cu aspect industrial celebrează cu un aer modernist eficiența și funcționalitatea unei estetici primare. Coloane, structuri metalice, instalații, conducte sunt aduse împreună într-o interpretare masculină a trăirilor înmagazinate de clădiri și case. Îmbrățișând curajos pardoseli din dale de sticlă ori ceramică, parchet masiv sau vopsea epoxidică, finisajele brute, pereții nefinisați alături de accesoriile neconvenționale, vin în completarea și complimentarea perfectă a acestui stil.

Art-deco

Expresia eleganței, Art Deco desemnează o mișcare artistică cristalizată la începutul anilor ‘20, ce a influențat semnificativ arhitectura, moda, artele vizuale și design-ul interior.

Cu rădăcini adânc ancorate în entuziasmul și extravaganța Americii, acest stil s-a născut în anii 20, pentru a oferi o nouă viziune unei noi epoci.

Inima acestui stil este calibrată de explorarea senzuală a ordinii și a simetriei, cu geometrii ce preiau controlul designului și al compoziției.

Modele angulare, design-uri suprapuse și curbe îndrăznețe pun în scenă forme și estetici ce își găsesc strălucirea în ecouri metalice, vopsele lucioase, lemn lăcuit, și o abundență a elementelor de sticlă sau oglinzi.

Interioarele Art Deco se remarcă prin lumina specială ce o oferă spațiului, iar ambianța pe care o inspiră este:distincția.

Rustic

Cu o simplitate clasică și o atmosferă caldă, stilul rustic iese în evidență ca fiind unul dintre cele mai populare design-uri interioare, “veșnic verzi”. Rusticul are farmecul unei locuințe din mediul rural, la care visăm ca refugiu într-un regim de viață încărcat, pe fundalul urban aglomerat. Paleta coloristică variază de la nuanțe închise de maro până la alb sau culori neutre. Elementele de decor sunt reprezentate prin obiecte de artizanat, obiecte restaurate (din lemn sau piele), fibre naturale, răchită sau fier forjat. Mobilierul are o structură robustă, ce păstrează o linie clasică, în unele situații cu un aspect uzat și decolorat. Realizate preponderent din lemn masiv, de culoare închisă, “greutatea” mobilierului intră în sinergie cu tapițeria din piele naturală și materialele dure. Variațiile stilului includ în antiteză, mobilierul din răchită și împletitura lemnoasă, prezentă în mod special în segmentul destinat mobilierului de grădină.

Contemporan

Stilul contemporan, prin definiție, este actual și într-o continuă evoluție, reflectând gusturile și tendințele prezente. De altfel, este dificil de definit sub forma unor idei, intenții sau a unei trăsături. Stilul contemporan împrumută elemente din stilul modern, departajându-se de acesta prin componentele și liniile “aerisite” vizual, spațial și ducând eficiența funcțională la paroxism.

Nici reci, nici prea formale, spațiile exclamă confort și elasticitate.

Eclectic

Surprinzătoare, neașteptate și deloc ezitante în a încălca regulile, interioarele eclectice sunt personificarea libertății. Fără un ghid ori vreo intenție de a se încadra într-un tipar, acest stil împrumută dezinhibat, armonizând ideile și inspirațiile potrivite spațiului și scopului propus.

În centrul acestui design vin variate forme și suprapuneri, utilizându-le cu istețime pentru a crea un ritm general care să însuflețească interiorul, salvându-l totodată de amenințarea de a părea totalmente copleșitor.

Stilul eclectic se bazează pe sensibilitatea de a face sens într-un haos în care rezidă aparent, atrăgând atenția prin armonia culorilor, compoziției, echilibrului și semnificației.

Materialele și texturile în particular, joacă un rol proeminent în a surprinde variațiuni și stratificări ale esteticii spațiului, fără a face compromisuri asupra fluidității și coerenței.

Boem

Stilul boem este asociat cu spiritul liber, propriu persoanelor care își exprimă propriile filosofii neconvenționale ale unui stil de viață independent de normele societății contemporane. Personalitățile lor remarcabile se disting și în amenajarea degajată a interiorului locuinței personale.

Unice, exuberante și autentice, aceste interioare au dat naștere unui design foarte specific, cunoscut sub numele de Boho, sau Boho – Chic, ce a căștigat o imensă popularitate, îmbrățisat de simpatizanți ca stil de viață.

La Vie Boheme permite o independeță totală alături de o individualitate puternică în exprimarea gusturilor personale. Și pentru că acestea sunt extrem de diferite, interioarele Boho sunt etichetate ca surprinzător de stilate și optimist colorate, un mish – mash al articolelor, accesoriilor și culorilor, ce la prima vedere nu au nici o coerență, fie că vorbim de trăsăturile de design sau cromatică.

Spațiul este aglomerat, atât cantitativ, cât și ca forme. Mobilierul este un mix intrigant între vechi, uzat și modern. Materialele și accesoriile răbufnesc în tonuri flamboaiante, printuri și modele, creând o ambianță plin de vitalitate și de neîngrădită libertate.

Clasic / Tradițional

Imersat în confortul și indulgențele decorului clasic european, stilul tradițional este o întoarcere la origini, pentru a crea schițe pentru viitor. Abordarea aici, este fidelă trecutului ori poate apărea ca o subtilă reinterpretare a sugestiilor clasice, aducând în prim plan elemente care au trecut testul timpului, motive și proporții care să se încadreze într-un stil de viață modern.

Interioarele tradiționale se disting prin siluetele lor;piese de mobilier elaborate, fotolii regale, precum și alte trăsături de design ce își au rădăcinile în stilul englezesc, neoclasic sau colonial al secolului al XVIII – lea.

Fundalul ales de obicei este pal și simplu, îmbogățit de nuanțe bogate, linii și profiluri ce absorb și integrează clasica opulență în spațiu.

Lemnul închis la culoare, sculptat delicat și lăcuit, ornamentele arhitecturale, țesăturile fine alături de tapițeriile elegante, toate acestea le găsim din abundență în acest tip de design interior.


Leave a comment